תקלות בצנרת הן עניין מתסכל, הן מתרחשות ברגעים לא צפויים והופכות למטרד רציני הדורש טיפול מידי. גם כשרוכשים בית  חדש מקבלן, עם חלוף הזמן, תקלות בצנרת הביתית הן בלתי נמנעות. בשגרת החיים, אנו מדיחים עם המים שאריות סבון, שערות ולכלוך שלא מצליח להיעצר במסננים של פתחי הכיורים והביוב. אלה מצטברים וגורמים לעצירה של זרימת המים ואף לסתימות והצפות.

קיימות תקלות קלות וחיצוניות הניתנות לטיפול בשיטת עשה זאת בעצמך בעזרת ארגז כלים שימושי שתחזיקו בהישג יד. בתקלות אחרות, קשות יותר, תזדקקו לשירותיו של שרברב מקצועי.

בשורות הבאות נפרט על מספר תקלות נפוצות בצנרת הביתית ועל הדרכים בהן תוכלו להתמודד איתן. 

תיקון ברז דולף

רעש טפטוף המים של ברז דולף יכול להטריד ולהרגיז, אך מעבר לכך, ברז דולף משמעותו בזבוז מים של בערך 3 ליטרים ביום וכתוצאה מכך הגדלת חשבון המים. לפני שניגשים לתקן צריך לאבחן את מקור הנזילה. 

יש 2 מקורות נפוצים לדליפת ברז. האחד, הוא המשך טפטוף המים מראש הברז, גם לאחר שסוגרים את הברז, בדרך כלל עקב גומייה שחוקה. המקור השני הוא טפטוף הנובע מאזור הידית של הברז, בדרך כלל כתוצאה מצירי ברז רופפים.  

לפני שאתם ניגשים לתיקון הברז יש צורך לסגור את הברז הראשי. התיקון בשני המקרים הוא פשוט ובעזרת מפתח שוודי ומברגים אשר נמצאים בכל ארגז כלים,  ניתן להחליף את הגומייה או לחזק את הצירים, באופן עצמאי והבעיה תיעלם.

המים לא מתנקזים בכיור

לפעמים נוצר מצב שהמים בכיורים מתנקזים באיטיות או נותרים בכיור ולא יורדים בפתח הצנרת אל הביוב. זהו סימן לסתימה הולכת ומתקרבת. במקרה כזה ניתן לפרק את הסיפון שנמצא מתחת לכיור.

הסיפון הוא כוס מיוחדת מפלסטיק הנמצאת מתחת לכיור והיא מיועדת לסינון ריחות ומניעת מעבר של חומרים מוצקים אל הביוב. בסיפון מצטברים לכלוך, חלקיקי מזון, שערות ושאריות סבון. לכן, כשאתם מבחינים בניקוז איטי, מומלץ לפתוח את הסיפון בתנועת הברגה מעל לדלי. לאחר מכן, יש לנקות את הסיפון מהלכלוך ובעזרת צינור מתכת דק, ניתן לנקות גם את הצינורות. לאחר הניקוי הבריגו חזרה את מכסה הסיפון וודאו שהוא סגור היטב. אם הבעיה לא נפתרת יתכן וקיימת סתימה עמוקה יותר בצינורות הבאים.  

הצפה מפתחי הניקוז השונים

פתחי ניקוז קיימים ברחבי הבית, במקלחת, באמבטיה באסלות ובמרפסות והם עלולים להיות מקור לסתימות והצפות לא נעימות. לכלוך, חול ושערות זורמים במקלחת או עם מי שטיפת הרצפה ומצטברים בפתחי הניקוז. כתוצאה מכך נוצרת סתימה שאינה מאפשרת למים לזרום אל עבר קווי הביוב. 

סתימות מסוג זה ניתנות במקרים רבים לטיפול עצמאי. אפשר להשתמש במגוון כלי עבודה הנמצאים בארגז כלים במספר דרכים: 

  • הסרת שערות וגושי לכלוך גדולים באופן ידני. לעיתים, המראה והריח אינם נעימים,  השתמשו בכפפות למניעת מגע ישיר.
  • שימוש בפומפה ביתית ליצירת מצב של וואקום שמסייע לדחוף את הלכלוך הלאה אל קווי הביוב.
  • ניתן להשתמש בצינור מתכת או פותח סתימות קפיצי לדחיפת הלכלוך והסרתו מהחלקים הפנימיים של הצינורות ולהזרימו הלאה עם המים.
  • שימוש בחומרים כימיים לפתיחת סתימות. תכשירים אלה ניתנים לרכישה בכל סופרמרקט. אלה חומרים חזקים ורעילים לכן, חשוב לקרוא את הוראות השימוש לנקוט אמצעי זהירות בזמן השימוש.
  • במקרים חמורים יותר, הזמינו שרברב.

אילו תקלות אי אפשר לתקן לבד?

במשך הזמן הצנרת הביתית מתבלה ומתיישנת ומצבה עלול לגרום לבעיות שונות של רטיבות בקירות. יתכן שעקב השחיקה המתמשכת ייווצרו סדקים שיגרמו לפיצוץ בצנרת. במקרה כזה עלול להיגרם נזק רב לביתכם ולביתם של השכנים. אחד הדברים שאתם תוכלו לעשות הוא להיות ערניים לסימני רטיבות, בעיקר בקירות, רטיבות קלה עלולה להתפתח לתקלה רצינית. אם הבחנתם בסימני רטיבות, ברוב המקרים לא תוכלו לתת פתרון עצמאי וזה הזמן לקרוא לשרברב שיאתר את מקור התקלה ויתקנה.

לסיום, מספר טיפים למניעת תקלות בצנרת

  • עשו שימוש קבוע במסננים למניעת הצטברות אבנית. ניתן לטפל באבנית ובהסרתה באמצעות תכשירים כימיים שונים הניתנים לרכישה בסופרמרקט.
  • השתדלו למנוע כניסה של אשפה מיותרת אל פתחי הניקוז. 
  • עשו שימוש ברשתות סינון במקלחת ובאמבטיה כדי למנוע מעבר של שערות אל הניקוז. 
  • כאחזקה שוטפת, ניתן להזרים מדי פעם, מים רותחים בכיורים. חום המים מסייע לפרק את השומנים והלכלוך המצטבר בדפנות הצינורות.