איטום גגות נדרש כאשר האיטום הקיים הופך ללא יעיל ומתחיל ליצור בעיות ולפגום באיכות החיים של בני הבית. גג או מרפסת דולפים מהווים מפגע אסתטי, בריאותי ולעיתים גם בטיחותי ולכן מומלץ לטפל בשורש הבעיה. לשם כך יש לבצע איטום גגות מיטבי על ידי הרמת כל האריחים הקיימים, והנחת יריעות ביטומניות מתחתם. זוהי השיטה האמינה ביותר לאיטום גגות והיא גם זו שתעניק לכם גג עמיד לאורך שנים רבות, לעיתים עד 20 שנים. חסרונה היחיד הוא מחירה הגבוה והבלגן שהיא גובה בעת ביצועה – למידע נוסף על איטום גגות מחירים.

אם ברצונכם גם לטפל בגג הדולף וגם לחסוך זמן וכסף, דעו כי קיימות גם אפשרויות לבצע איטום גגות מבלי להרים את הריצוף. שיטה אחת היא הרכבת שכבת ריצוף שנייה על זו הקיימת, אך מכיוון שלשיטה זו חסרונות רבים, היא אינה מומלצת. אם בכל זאת, תבחרו בה לאיטום את הגג שלכם, בדקו קודם כל האם מבחינה הנדסית ניתן להעמיס על הגג משקל נוסף. דבר שני, דעו כי הרטיבות והמים לא באמת מטופלים ונעלמים, הם נוטים לחלחל פנימה ולעיתים אף לעוות את הריצוף ולגרום לבעיות נוספות.

שיטה נוספת ופופולרית במיוחד, היא חידוש חומר המילוי ("רובה") של המרווחים ("פוגות") שבין האריחים המרצפים את הגג. האיטום יכול אמנם להתבצע תוך שימוש בחומרים איכותיים במיוחד, אך חשוב לדעת כי גם כאן הרטיבות לא נעלמת, אלא נשארת כלואה תחת הריצוף הקיים. שיטה זו מתאימה יותר לגגות בעלי שטח קטן ויש לה גם חיסרון נוסף – מכיוון שמרצפות נוטות לזוז מטבען, לטווח הארוך ייווצרו סדקים חדשים במרווחים שביניהן, וזו הסיבה שאיטום הגג בצורה זו יחזיק מעמד פחות זמן מאשר השימוש ביריעות ביטומניות, כ-5 שנים לכל היותר.

תהליך העבודה לאיטום גגות מרוצפים בשיטה זו כולל מספר שלבים:

 

תחילה - הכנה

ראשית לשטוף ולנקות את הגג באופן יסודי. מומלץ למרוח היטב שכבת ווקס שתמנע הידבקות של חומרי האיטום שנשים במרווחים בין המרצפות אל המרצפות עצמן.

לאחר מכן יש להסיר את חומרי האיטום הישנים מהמרווחים בין המרצפות ובין הפנלים, תהליך שמתבצע על ידי דיסק חשמלי (יהלום) החותך את חומר האיטום הישן ויוצר חריצים מחודשים בעומק ורוחב של 3-5 מ"מ. השלב הבא הוא לשאוב ולנקות שוב את הגג, ללא שטיפה. מומלץ להמתין אפילו מספר ימים ולתת לגג להתייבש לחלוטין, עד שגם המים שחדרו מתחת לריצוף יתאדו ויתייבשו.

 

לאחר מכן – האיטום

באופן אידיאלי תהליך האיטום כולל 3 שלבים. תחילה מריחת חומר מקשר (פריימר), רצוי מאותה משפחה בה ייעשה שימוש בהמשך. שכבת הפריימר חשובה כיוון שהיא משפרת את היצמדות חומר האיטום למרצפות. לאחר מכן מחדשים את הרובה במרווחים שבין המרצפות או האריחים. הרובה היא חומר המבוסס על חומרים אפוקסיים או אקריליים ייעודיים, המצטיינים בעמידות ובכוח הדבקה רבה.

שימו לב! רובה אקרילית אינה אוטמת את המים ומעליה יש למרוח חומרים משחתיים אוטמים נוספים, לכן רצוי להשתמש ברובה אפוקסית שמייתרת שלב זה והיא אטומה לגמרי. דבר נוסף - איטום איכותי מתאפשר רק אם הרווחים בין המרצפות או האריחים אינו עולה על 3-4 מ"מ, במידה והמרווחים נעים בין 5-6 מ"מ, ייתכן והאיטום לא יחזיק מעמד זמן רב.

יש לדאוג לאטום גם את פינות הגג, את הרווחים בין הפנלים לגג ואת פתחי המרזבים. מומלץ לעשות חלק זה באמצעות חומר איטום פוליאוריטני גמיש. בנוסף, אם יש דלתות על הגג, מכל סוג שהוא, כדאי גם לבצע איטום סביב משקופיהן ומתחתן.

 

ואז – שוב לנקות

לאחר ביצוע כל פעולות האיטום, כדאי לנקות את שטח הגג כולו באמצעות מכונת פוליש, שתסיר באופן יסודי את כל שאריות החומרים. אם החלטתם שלא להשתמש במכונה כזו, דאגו להסיר את שאריות הרובה לפני שיתייבשו, כיוון שלאחר מכן יהיה קשה מאוד לעשות זאת.

 

ולבסוף – פינישים אחרונים

השלב האחרון הוא ביצוע תיקונים אחרונים, כולל תיקוני רובה, בכדי לוודא שהאיטום אכן בוצע על הצד הטוב ביותר.

לאחר ביצוע התיקונים, מומלץ למרוח את שכבת האיטום האחרונה, הסילר, על כל שטח הריצוף, כולל הפנלים. הסילר יבטיח שהאיטום יישמר לפרק הזמן הארוך ביותר האפשרי.

 

ומספר טיפים לסיום

איטום גגות, כמו כמעט כל עבודת תיקון או תחזוקה המתבצעת בחוץ, מומלץ שייעשה בקיץ. מזג האוויר החם בעונה זו מסייע בהתאדות המים ובייבוש חומרי האיטום ולכן תורם להצלחת התהליך כולו.

עבודות איטום יש לבצע מחדש כל אימת שהאיטום הקיים מתבלה ונגרמות חדירות מים למקומות שונים במבנה. כך שאם במקרה עינכם צדה רטיבות קלה או עובש, טפלו בה באופן מידי.

 

באדיבות אתר טוב תודה