מרזבים הם תעלות או צינורות המותקנים על קירות הבית או בפנים המבנה, ושנועדו לאסוף ולנקז את הנוזלים מהגג כלפי מטה, ישירות אל מערכת הביוב, מערכת מיחזור מי הגשמים או הגינה. לכאורה, מדובר אמנם בפרט קטן במערכת גדולה של ניקוז הבית, אולם למעשה כאשר הוא מבצע את עבודתו כראוי, הוא אחראי לכך ששגרת חיינו נשארת תקינה. חשיבותו העצומה מתגלה בדרך כלל כאשר פעילותו משתבשת, בשל תכנון לקוי או בשל תקלה. במצב כזה מים, שאינם יכולים להתנקז, יחלחלו מטה אל תקרת הבית והקירות, יגרמו לנזילות ולדליפות ויערערו את שלוות נפשם של בני הבית.

מכיוון שאיננו מעוניינים להגיע למצב של פגיעה באיכות החיים שלנו, כדאי להשקיע בתכנון ובהקמה של מרזבים איכותיים. לשם כך, יש לשים לב למספר דברים. החשובים בהם – חומר הגלם ממנו עשוי המרזב, צורתו, עיצובו ואורכו.

לפני שנפרט על חומרי הגלם השונים מהם מורכבים המרזבים, יש לציין כי הם נחלקים לשני סוגים בסיסיים – חיצוניים, המותקנים מחוץ למבנה, גלויים לעין כל וקיימת אליהם גישה חופשית, ופנימיים, שנבנים עם הבניין והם חלק משלד הבניין עצמו. עשויים לרוב בטון, והם מוסתרים ומוגנים יותר מפגעי מזג האוויר ומלכלוך. החיסרון במרזבים אלה הוא שהגישה אליהם מורכבת מאוד, ולעיתים קרובות, כשהם מתקלקלים בלתי אפשרי לתקן אותם וכל שנותר הוא להתקין במקומם מרזב חיצוני.

במרבית הבתים בארץ המרזבים הם אכן חיצוניים, כשחומר הגלם הנפוץ ביניהם כיום הוא האלומיניום. מדובר בחומר עמיד בפני בלאי ושחיקה, שאינו צובר חלודה וקורוזיה ונוח לטיפול ולתחזוקה. יחד עם זאת, ניתן למצוא גם מרזבים העשויים מגוון חומרים אחרים, כגון פלסטיק, נחושת, אבץ, פח מגולוון ועוד. לכל אחד מחומרים אלה יתרונות וחסרונות וכדאי להכניס אותם למערכת השיקולים שלנו, לפני בחירה של חומר כזה או אחר.

התקנת המרזבים צריכה להתבצע בקצה הגג, במקום אליו יש ניקוז מכל הגג, ולהתאים הן מבחינת זווית ההתקנה והן מבחינת הצורה והאורך, לכמות המים הזורמת בהם.

חשוב לזכור כי למרזבים חיצוניים יש גם נוכחות אסתטית, והם יכולים לשפר את מראה הבית, כך שבנוסף לכל הפרמטרים שצוינו קודם, כדאי גם לבחור מרזבים שעיצובם תואם את אופי הבית ואת רצון המתגוררים בו.

 

הרכבת המרזבים ותחזוקה שוטפת שלהם

שימו לב! הרכבת המרזבים מבוצעת בחלקה בגובה ומחייבת הקפדה על כללי בטיחות מחמירים, לכן יש להיעזר באנשי מקצוע ולוותר על התקנה עצמאית. אך בנוסף להרכבה נכונה, ומכיוון שמרזבים חיצוניים חשופים לנזקים כגון סערות אבק, עלים נושרים, לשלשת יונים, קיני ציפורים וכד', יש להקפיד גם על תחזוקה שנתית של ניקוי מרזבים, בעיקר לפני בוא החורף. תחזוקה זו מתבצעת באמצעות מספר פעולות:

  • ניקוי הגג ופינוי המרזב – איסוף וטאטוא הפסולת המצטברת על הגג וסביב ובתוך המרזבים. לשם כך מומלץ להשתמש במטאטא כביש חזק וטוב;
  • שחרור סתימות – בדרך כלל באמצעות קפיץ אינסטלטורים או כבל גמיש. בכדי לבדוק אם השחרור נעשה כמו שצריך, ניתן לשפוך לאחריו בקבוק מים ולוודא שהם זורמים כשורה עד הקרקע. בזמן זה הסתכלו אל תוך המרזב וחפשו אחר סימני חלודה, ריקבון או חיבורים רופפים;
  • ניקיון, איטום וסגירת חיבורים רופפים –אם מצאתם חלודה בתוך המרזב, נסו להסירה בעזרת נייר זכוכית גס וצביעה של החלק הנגוע בצבע מגן נגד חלודה; אם חלק מהמרזב פגום, הוציאו אותו בעזרת מספרי פח והחליפו בחלק חדש; אם אותרו חיבורים רופפים או פתוחים, השתמשו בחומר איטום בכדי לסגור אותם.

אם תנקטו בפעולות אלה בכל שנה, סביר להניח כי תקינות מרזבכם תובטח גם לאחר שעות רצופות של ירידת משקעים.

 

וכמה טיפים לסיום

לאחר שעמדנו על חשיבות המרזב לחיי היומיום שלנו, ושווידאנו כיצד להתקין ולשמר אותו בצורה נכונה ובטיחותית ואפילו למדנו כיצד נוכל להיעזר בו על מנת לייפות את נראות הבית שלנו, יש עוד כמה טיפים שיכולים להקל על חיינו:

  1. מומלץ שתתקינו רשת מעל המרזב. כך תמנעו מעלים ומענפים להיכנס למרזב ולחסום אותו.
  2. נסו לתכנן את המרזב כך שהמים היוצאים ממנו יזרמו לתוך מיכל צבירה או ישירות לגינה. כך תוכלו לעשות שימוש במים בימי הקיץ לצורך השקיה ולחסוך בעלויות.
  3. הקפידו להתקין את המרזב בשיפוע קל, כשההפרש בין המקום הגבוה ביותר לבין הנמוך ביותר יהיה בסביבות 5 ס"מ. כך המים יוכלו להתנקז מהמרזב כיאות ולא ייווצר מצב של מים עומדים שעלולים ליצור חלודה ולגרום לבלאי מואץ.

בכל מקרה, אל תקלו ראש בחשיבות המרזב ובבדיקה תקופתית שלו. במידת הצורך היעזרו באנשי מקצוע מומלצים ושמרו על תקינותו. כמה קטן שהוא, ככה חשוב.

 

באדיבות אתר טוב תודה